zaterdag 23 september 2023

Voorstelling 'De Eenzame Uitvaart' in Leuven

Het poëtisch project 'De eenzame uitvaart' blijft een schitterend gegeven dat op tal van plaatsen een eresaluut brengt aan mensen die alleen en vereenzaamd het leven verlaten en zonder aanwezigheid van naasten worden begraven. Een dichter van dienst zorgt bij de uitvaart voor een persoonlijk gedicht, of bericht, dat op de uitvaart hulde brengt aan de overledene en door de dichter wordt voorgedragen. Het initiatief ontstond in Nederland toen Bart FM Droog stadsdichter was van Groningen.

In Leuven trad dichter Peter Mangel Schots sinds 2015 op als coördinator van het project. Mededichters die in "een eerste poule des doods" met Mangel Schots meewerkten waren in eerste instantie Paul Bogaert en Herlinda Vekemans. Omdat er plots meer eenzame uitvaarten waren volgden vrij vlug Lieve Desmet, Mustafa Kör, Alain Delmotte en een tijdlang ook Charles Ducal.

Voor Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts verzamelde Peter Mangel Schots in "De eenzame uitvaart, verhalen om niet te vergeten" ter gelegenheid van de eerste dertig Eenzame Uitvaarten de verhalen en gedichten in een boek. Mét de medewerking van 30CC en Stad Leuven.

Het boek is een pakkend eerbetoon geworden aan 'anonieme' mensen die net als elke andere sterveling een gevuld maar in hun geval een onbekend leven achter de rug hebben.
Vooraan in het boek staat een toepasselijk motto van Laurent Binet (uit HhhH): De doden zijn dood en het maakt hun niet uit of hun eer wordt bewezen. Het is voor ons, de levenden, dat het iets betekent.

Het boek wordt in een regie van Vonk & Zonen voorgesteld op zondag 1 oktober 2023 om 11:00 u. in de Kapittelzaal Abdij Keizersberg, Mechelsestraat 202, 3000 Leuven.

Peter Mangel Schots zal het boek voorstellen samen met de betrokken Dichters van Dienst, in het bijzijn van schepenen Bert Cornillie en Bieke Verlinden. Mezoblebi zal het moment muzikaal omlijsten met Georgische rouwliederen. Na afloop is er een receptie.
De toegang is gratis maar er dient wel gereserveerd te worden via:
https://vonkenzonen.stager.co/De%20Eenzame%20Uitvaart/tickets

Iedereen welkom!

Met toestemming van de dichter publiceren we morgen zondag 24/9/2023 hier in voorpublicatie het gedicht 'Afscheid in Leuven' dat Lieve Desmet schreef bij de Eenzame Uitvaart van Meneer H.S. (1930-2018).

#petermangelschots #paulbogaert #herlindavekemans #alaindelmotte #mustafakör #charlesducal #lievedesmet #deeenzameuitvaart


Website: De eenzame uitvaart
Het boek bij Borgerhoff & Lamberigts
Voorstelling boek - Vonk & Zonen 
Tickets Vonk & Zonen

Instagram-pagina De eenzame uitvaart

Peter Mangel Schots bij Poëzie Centraal


 
Foto: Instagram 'De eenzame uitvaart'

 

Geen opmerkingen: