dinsdag 26 september 2023

This obscure object - Johan Clarysse in Galerie Pinsart

"To agree or to disagree, that’s not the question, 2016" van Johan ClarysseOp zondag 24/9/2023 opende in het Brugse Kunsthuis van vertrouwen 'Galerie Pinsart' de tentoonstelling 'This Obscure Object' van de Brugse schilder en kunstenaar Johan Clarysse. Het is een tentoonstelling geworden die een voortreffelijk beeld weergeeft van de schilderijen en de collages die Johan Clarysse in de voorbije jaren heeft gemaakt.
Het boek met de gelijknamige titel "This Obscure Object" dat pas enkele maanden uit is, en eerder op 17/6/2023 werd voorgesteld in Galerie S&H De Buck in Gent vormt daarvan een schitterende neerslag. Het boek is een uitgave van Mer/B&L
(The art inmprint of Borgerhoff en Lamberigts).

Voor de vernissage in Galerie Pinsart vroeg Johan Clarysse, zelf ook een voortreffelijk dichter, aan acht dichters om een gedicht te schrijven bij en geïnspireerd door één van zijn werken uit het boek.
Het leverde acht gloednieuwe en fonkelende gedichten op van
Frederik Lucien De Laere, Philip Hoorne, Paul Rigolle, Wim Vandeleene, Antoon Van den Braembussche, Steven Van Der Heyden, Ludwien Veranneman en Tania Verhelst. Zes van de acht dichters lazen hun gedichten tijdens een wel heel erg druk bijgewoonde vernissage. Het gedicht van Philip Hoorne die verstek moest laten gaan wegens ziekte werd voorgelezen door Ludwien Veranneman terwijl Wim Vandeleene die op reis was zijn gedicht via video-boodschap tot ons bracht.

De tentoonstelling - beslist een aanrader, geloof ons maar op ons Digtherlijk woord - is nog in Galerie Pinsart te bekijken tot 5 november 2023 ek. In de loop van de tentoonstelling zal De Schaal van Digther de acht gedichten aangevuld met enkele gedichten van Johan Clarysse zelf, en samen met de werken waarop ze geënt zijn, hier met veel graagte en goesting publiceren. Waarvoor veel dank aan Johan Clarysse en de betrokken dichters.

Het boek ’this obscure object’ (180 p) is uitgegeven door MER/Borgerhoff & Lamberigts. Met tekstbijdragen van kunstfilosoof Antoon Van den Braembussche, kunsthistoricus en curator Frederik Van Laere en een interview door Wim Vandeleene.

Op zondag 22 oktober 2023 houdt Johan Clarysse in Galerie Pinsart om 15:00 u. een lezing onder de titel "Bekentenissen van een schilder". Ook al iets om naar uit te kijken!

Website Galerie Pinsart
Website Johan Clarysse
Het boek bij MER.B&L

#FrederikLucienDeLaere #Philip Hoorne #PaulRigolle #WimVandeleene #AntoonVandenBraembussche #StevenVanderheyden #LudwienVeranneman #TaniaVerhelst #GaleriePinsart #ThisobscureObject #JohanClarysse
 

 

 

 

Geen opmerkingen: