maandag 28 augustus 2023

Hommage Mark van Tongele - Opbeuring wij

'(...) Niets is tevergeefs. Wat blijft
is lichtzinnigheid breekbaar in bewe-
ging door de nacht, het ene open in

het andere: opbeuring wij. Ochtend-
klapzoem. Woorderlicht kronkelt
felgroen door mijn gehemelte. (...)

© Mark van Tongele, in
"Zelfondervinding".

Zaterdag laatst mochten we op het Kunstenfestival van Watou een warme hommage aan Mark van Tongele meemaken. De dichter verliet ons onverwacht en veel, veel te vroeg op 23 maart van dit jaar. De parochiezaal van Watou was volgelopen met familie, vrienden, dichters en heel veel poëziesympathisanten om de dichter én vooral zijn poëzie een passend eresaluut te brengen.

En daar, daar was hij opeens weer levendig en wel voor onze ogen op het scherm in een opname van 2017 in het Poëziecentrum waarmee de hommagenamiddag met een erg emotionele noot begon. Mark las om de namiddag in te zetten een krachtig gedicht uit 'De loeiende tier' voor, zichzelf onderbrekend, en sprak, toen en altijd al en zoals hij dat alleen kon, over de dood en het aanvaarden van de eindigheid... Voor Mark van Tongele was het aanraken en het bespreekbaar maken van de dood met zijn eerdere bijna-dood-ervaring en coma na een auto-ongeluk in de jaren '80 veel meer dan het gebruik van wat vrijblijvende woorden...
Het gedicht dat hij las droeg én draagt de titel 'Levenselixir'. Een gedicht vol klankrijkdom dat meer dan als voorbeeld én uithangbord voor zijn vitalistische en levenskrachtige poëzie kan doorgaan. 

Mark van Tongele is én blijft een vaste waarde in het Vlaamse poëzielandschap. Zijn dichtkunst valt op door taalvirtuositeit en klankrijkdom. Zijn laatste bundel ‘Roeivlucht’ lonkt naar het leven en de dood, danst een vreugdedans én een danse macabre, verleidt en stoot af, zingt en brult, fluistert en schreeuwt.

Carl De Strycker, Koen Vergeer, Rozalie Hirs en Kurt De Boodt brachten pakkende en beklijvende persoonlijke getuigenissen. Sarah D'hondt zorgde met haar warmbloedige stem voor een meesterlijke greep uit het repertoire van het Frans Chanson, het muzikale genre waarvan Mark zo'n grote fan van was: "Ma plus belle histoire d'amour, c'est vous."

Aan het eind van de hommage was er opnieuw de stem van Mark van Tongele zelf. Hij las op zijn intense manier 'Zelfondervinding', het gedicht dat hij schreef bij het werk 'Park your thoughts here', een reflecterende kubus van het Nederlandse collectief Selvatico dat te zien was en waarbij het gedicht te horen was tijdens de editie van 2022 van het Kunstenfestival Watou.

Dat lezen deed hij zaterdag opnieuw en iedereen wist: dit is een dichter die we blijvend zullen missen. Al blijft het een grote en levende troost dat zijn poëzie er nog altijd toe doet. Elke aanwezige kreeg tot slot als fijn en verrassend poëziegeschenk nog een exemplaar van een gelimiteerde oplage van het Zonnezegen-slotgedicht mee naar huis, aangeboden door Poëziecentrum en Kunstenfestival Watou. Waarvoor veel dank!


© Paul Rigolle
met dank ook aan Herlinda Vekemans
voor enkele ingefluisterde paragrafen.
(Foto's: © Paul Rigolle)

#MarkvanTongele #CarlDeStrycker #KurtDeBoodt #RozalieHirs #KoenVergeer #KunstenfestivalWatou #poëzie #poëziehommage #hommageMarkvanTongele #saradhondt

Mark van Tongele leest uit 'De loeiende tier'

Carl De Strycker

Koen Vergeer

Kurt De Boodt

Rozalie Hirs

Sarah D'Hondt

'Zelfondervinding', gelimiteerde oplage.









Geen opmerkingen: