zaterdag 19 augustus 2023

Lofzang op het leven - Andreas Van Rompaey

Andreas Van Rompaey over de verzamelde gedichten van Noud Bles

De in Gendt bij Nijmegen wonende en werkende auteur Noud Bles viert zestig jaar schrijverschap met de uitgave van zijn verzamelde gedichten. Hoewel hij doorbrak met romans als De Poolse weg (1990) en Bevrijdingsvuur (1994), debuteerde hij immers als dichter. De titel van de bundel, Wij leven, is ontleend aan een vroeg gedicht waarmee hij in 1964 de Poëzieprijs van de Jong-Nederlandse Literaire Dagen in Sint-Martens-Latem won. Deze verwoording blijkt opmerkelijk genoeg reeds een soort poëtica in te houden: er staat niet ‘ik leef’ – wat zou duiden op intimistische oftewel egocentrische poëzie –, maar wel ‘wij leven’.

Als romancier én als dichter houdt Bles ervan om het kleine met het grote te verbinden, om dingen in een ruimer perspectief te plaatsen. Vooral aanvankelijk deed hij dat op nogal nadrukkelijke wijze, al slaagde hij erin het ‘pessimisme’ van zijn voorgangers en tijdgenoten te ontlopen. De mens lijkt misschien nietig en onbelangrijk, maar maakt – zo onderstreept Bles – deel uit van een organisch geheel. Volgens hem zijn het juist de dood en de onvatbaarheid die het leven betekenis geven. Tegengestelden als ‘begin-einde’, ‘verleden-toekomst’, ‘reflectie-creatie’ en ‘mislukking-succes’ gaan hierbij in elkaar over. Het geschetste principe werkt democratiserend en geldt eveneens voor de immer verwonderde dichter en zijn nabije of verre leefomgeving.

In de bundel komen amoureuze, landschappelijke, poëticale en geëngageerde gedichten dan ook naast elkaar voor. Met Wij leven (2023) weet Bles een mensenleven te vatten in poëzie die qua insteek varieert van concreet tot algemeen. Vaak bootst hij het door hem opgevangen en uitgezonden ‘leefsignaal’ (zie p. 57) vormelijk na via regelherhaling waardoor zijn teksten bijwijlen op zangliederen of mantra’s gaan lijken. De poëzieverzameling dient niet ter afsluiting van iets, maar vormt een hoogtepunt in een aangehouden lofzang op het leven.

 

© Andreas Van Rompaey


Wij leven
, Soesterberg, 2023, 165 pagina’s, ISBN 9789464629569 kan worden besteld via uitgeverij Aspekt of uw boekhandel.

 

 


 

Geen opmerkingen: