woensdag 15 februari 2017

Voorstelling 'Warhoofds Gekkenwerk' van Alain Delmotte

Op zaterdag 25/2/2017 wordt om 15:00 u in de Bibliotheek van Harelbeke “Warhoofds Gekkenwerk”, de nieuwste dichtbundel van Alain Delmotte
voorgesteld. De bundel is een uitgave van Uitgeverij Stanza. Alain Delmotte voorstellen hoeft amper nog. Hij is dichter, essayist, Onderschrift-bezorger, was ondermeer medewerker aan Poëzierapport en diverse andere bladen en is sinds jaar en dag ook redacteur van Digther, lang nog voor het papieren blad overging in de huidige blog-versie ‘De schaal van Digther’. Hij debuteerde in 1983 met de dichtbundel Sociaal Realisme. Sindsdien volgden diverse andere dichtbundels en beschouwingen. Zijn poëzie is sterk gericht op de taal en analytisch van aard. Delmotte is voortdurend op zoek naar een schriftuur (het prozagedicht waarbij de oraliteit wordt beklemtoond) die nauw aansluit bij de ideeën en gevoelens die hij vertolkt, en stelt zich daarbij meermaals non-conformistisch, eigenzinnig en kwetsbaar op.
Illustratief voor het veelzijdig dichterschap van Delmotte is dat de nieuwste bundel ter verduidelijking en een beetje als ondertitel de omschrijving “Prozastukken, prozagedichten, schetsen, notities, improvisaties, clowneske ingrepen, satire en hyperbolen” meekrijgt. Dat “Warhoofds Gekkenwerk” één week na zijn zestigste verjaardag uitkomt noemt Delmotte toeval. Hetzelfde soort toeval dat, naar hij zegt, in zijn bundel een erg belangrijke en niet altijd even sympathieke rol speelt.

Het programma in Harelbeke ziet er op 25/2/2017 als volgt uit:
- Bibliothecaris Jan Van Herreweghe fungeert als spreekstalmeester.
- Frank de Crits (dichter en compagnon de route) brengt een apart statement.
- Bart Vonck (vertaler, dichter, recensent, poëziecriticus) onderneemt een poging om Alain Delmotte te interviewen.
- Uitgever Ton van ’t Hof stelt de publicatie voor.

Tussendoor leest Alain Delmotte enkele teksten voor. Achteraf is er een bescheiden receptie en een gulle signatuursessie voorzien. Ook schilderijen van Lucas Devriendt waarvan er één de cover van de bundel siert zullen er eenmalig te zien zijn.

Namens Alain Delmotte en zeker ook vanwege de Schaal van Digther is iedereen heel hartelijk welkom!

In aanloop naar de voorstelling publiceren we hier in vier afleveringen onder de titel “Elementen van warhoofdigheid” een aantal bedenkingen van de dichter rond “Warhoofds Gekkenwerk” en zijn werk in het algemeen en rond het werk van een aantal van zijn geliefde mede-dichters. In de laatste week volgt dan een voorpublicatie van drie cycli uit de bundel. Zo ziet het Digtherlijke publicatieschema er uit.

* Elementen van Warhoofdigheid (1) (Woe 15/2/2017)
* Elementen van Warhoofdigheid (2) (Do 16/2/2017)
* Elementen van Warhoofdigheid (3) (Vr 17/2/2017)
* Elementen van Warhoofdigheid (4) (Za 18/2/2017)
* Zeg eens wonden (Ma 20/2/2017)
* Verbeurdverklaring (Di 21/2/2017)
* Funeral sentences (Woe 22/2/2017)


























Alain Delmotte, Warhoofds Gekkenwerk, Uitgeverij Stanza

Geen opmerkingen: