woensdag 16 oktober 2024

Breuk-Lijn van RoBie Van Outryve

 


voorlopig

klaaglied
van zacht gesteente

klanken
verkalkt tot krijt
 
het krijt waarmee
men woorden schrijft

voorbestemd

om uit te wissen
na kort verblijf
 

© RoBie Van Outryve


Komend weekend eindigt ‘Breuk-Lijn’, een boeiende tentoonstelling van RoBie Van Outryve in zijn thuisgalerij Montanus 5 in Diksmuide. Onder de noemer ‘Breuk-lijn’ presenteert hij er intens nieuw werk dat vooral geïnspireerd is door zijn talloze bezoeken aan de Opaalse kust.
De expo toont een rijk creatief gamma aan recente schilderijen – tekeningen en collages. Ook een aantal poëtische teksten en gedichten van RoBie zijn er te lezen en bekijken. In bijlage een aantal moment-opnamen van ons recent bezoek op zondag 13/10/2024.

Kunstcriticus Daan Rau zei in zijn inleidende toespraak over het werk van RoBie Van Outryve: “RoBie staat versteld van de complexiteit van de dingen, van de natuur en heeft er grenzeloos respect voor. Zijn schilderijen zijn in wezen een hommage aan de weidsheid, aan het ruimtelijke. Hij maakt soms foto’s maar vindt die foto’s altijd weer een beperking, een vernauwing van de grootsheid van de natuur. Met zijn schilderijen wil hij die begrenzingen doorbreken. Hij blijft zich verwonderen. Zijn werken zijn het resultaat van intense waarneming al zal de toeschouwer dat wellicht niet direct zo ervaren.” (Daan Rau)

"Schilderen beschouw ik als een taal om in verf te verwoorden wat ik waarneem, beleef, bewonder of verwens. Onderwerpen en thema's worden in zelfstandige reeksen uitgewerkt. Door toepassing van diverse technieken in functie van het geschilderde
kunnen breuken ontstaan. De titel BREUK-LIJN omschrijft, accentueert deze visie en verklaart het verschil met mijn vroeger materiewerk..."
RoBie Van Outryve, 20.9.24

Breuk-Lijn, Montanus.5, Montanusstraat 5, 8600 Diksmuide. Nog tot en met zondag 20/10/2024.
Open: vrijdag - zaterdag - zondag van 14 tot 18 u en op afspraak.

 

 






Geen opmerkingen: