zondag 8 oktober 2023

Poëziepad van A tot Z - Editie 2023 - De winnaars

Vandaag werd aan het Pompgebouw in het  West-Vlaamse Bossuit,  parmantig liggend aan de splitsing van de Schelde met het Kanaal Bossuit – Kortrijk, de 9° editie van de Poëzieprijs Poëziepad van A totZ (van Avelgem tot Zwevegem) uitgereikt. Dit in een organisatie van Marnixring De Vlaschaard Avelgem-Zwevegem en de gemeentes Avelgem en Zwevegem.

De prijs blijft, als je het ons vraagt, één van de allersympathiekste in zijn genre. Een pak euro’s kun en zal je er als dichter niet rijker van worden maar de materialisatie van een winnend gedicht langs een van de punten van het Poëziepad gerealiseerd te zien mag elke dichter wel een hart onder de riem steken en vooral: stimuleren om door te gaan waarmee hij ooit begonnen is.

Het thema van de wedstrijd, dit jaar onder curatele van actrice en taalminnaar par excellence Karlijn Sileghem, was “Als ik een indiaan was”. Ze was immers, samen met de andere juryleden, Lut de Block, Joris Denoo, Philip Hoorne, Barbara Delft en gastdichter Jeroen Vermeiren, uiterst benieuwd naar wat een dergelijk fantasierijk onderwerp met de verbeelding van de deelnemende dichters kon en zou doen. Dat was, zo blijkt, niet gering. Er waren dit jaar niet minder dan 158 inzendingen! Uiteindelijk liet de jury navolgend verdict noteren:

Winnaar werd de Amsterdamse Moniek Spaans met het gedicht ‘boot’. Marc Lonneville die in 2021 bij De Zeef debuteerde met de dichtbundel ‘Cassandra Stuiterbal’ won de tweede prijs met zijn gedicht ‘nachtwinkel’. Ten slotte was er nog een gedeelde derde prijs voor Monique Bol (‘Meisjesdroom’) en Kathy Van Crombruggen (‘Indianenverhaal’).

In de gelegenheidspublicatie staan ook nog gedichten van Heidi Bullynck, Annick Vansevenant, Julia Beirinckx, Sascha Beernaert (eerder winnaar van de Gedichtenwedstrijd in 2020!), Joost Montelez, Saskia van Leendert, Kris Lauwereys en Martijn de Frankrijker die allen een eervolle vermelding ontvingen.

Het gedicht van de winnaar en van de gastdichter Jeroen Vermeiren kregen respectievelijk een plaatsje aan de Brug van Escanaffles (“de brug van Slaffie”, in de Avegemse volksmond) en aan het Pompgebouw in Bossuit. Ze staan er bijzonder keurig. Met deze editie telt het Poëziepad van A tot Z ondertussen al niet minder dan 18 gedichten (van 9 winnaars, 5 juryleden en 4 gastdichters) die alle gematerialiseerd werden door Frederic Lietaer, een man die je nog het best een getalenteerd metaalkunstenaar kunt noemen al blijkt hij dan weer te bescheiden om zijn werk op die manier geduid te willen zien.

De editie van de wedstrijd voor volgend jaar, die van 2024, is de tiende en – om te eindigen in schoonheid - wellicht de laatste! Iets wat niet alleen bij De Schaal van Digther betreurd zal worden! Voor 2024 is dichter Barbara Delft curator en als thema heeft ze voor iedereen die wil deelnemen een vraag in petto: “Welk spel speel jij, dichter?”. Als gastdichter koos ze Xavier Roelens. Gedichten kunnen ingediend worden tegen uiterlijk schrikkeldag 29 februari 2024. De jury en de organisatoren durven heel veel te verwachten van de 10° en finale editie. Veel succes aan iedereen die deelneemt!

Tot slot nog even zeggen dat de vier winnende gedichten van deze editie hier in de komende weken op De Schaal van Digther zullen worden gepubliceerd.

(Paul Rigolle)

Het Poëziepad van A tot Z op Facebook
Het Poëziepad van A tot Z op DSvD


#moniekspaans #marclonneville #moniquebol #kathyvancrombruggen #poëziepadvanatotz


Karlijn Sileghem leest het juryverslag

Winnares Moniek Spaans

Marc Lonneville

Kathy Van Crombruggen

Monique Bol

Joris Denoo fietst het Poëziepad af!

Het gedicht van gastdichter Jeroen Vermeiren

Ontwerper - kunstenaar Frederic Lietaer

De onthulling van het gedicht van Jeroen Vermeiren

Het poëtisch Schelde-landschap!

Piet Sileghem leidt alles in goede paden!


De onthulling van het gedicht van Moniek Spaans

Xavier Roelens gastdichter 2024

 

Geen opmerkingen: