donderdag 8 december 2022

Over het einde van Ambrozijn - Andreas Van Rompaey

Afscheid van het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn

De toenemende commercialisering en bezuinigingen hebben geleid tot een verschraling van de culturele en literaire kanalen. Voor kunstenaars en auteurs die niet meteen door de mainstream media opgepikt worden, is het moeilijk om ergens een onderkomen te vinden. Ik ben zelf nog niet zo heel lang als schrijver actief en zag in korte tijd heel wat publicatieplatformen verdwijnen. Vooral het wegvallen van Streven en Vlaanderen ervoer ik als een groot gemis.

Gelukkig bleef het Ieperse tijdschrift Ambrozijn me onderdak bieden. Door de redactionele begeleiding, aanwezige plaatsingsruimte en hogere papierkwaliteit onderscheidde het zich van de kleinere bladen en vulde het een steeds groter wordende leemte op. De professionele houding van de redactie stond een persoonlijke en enthousiaste omgang met de medewerkers niet in de weg. Het doet me dan ook spijt te vernemen dat ik niet lang meer van deze ‘godenspijs’ zal kunnen genieten. Eind november verscheen het voorlaatste nummer. Toch kan ik alleen maar waardering opbrengen voor de beslissing om er op een hoogtepunt mee te stoppen. Met hun ‘ambrozijn’ hebben de redacteurs hun plekje naast de goden meer dan verdiend.

Wie geïnteresseerd is in de inhoud van het blad, kan de bibliografische referenties raadplegen die aan de BNTL toegevoegd werden: www.bntl.nl/bntl/publicatie/ambrozijn_artistiek_tijdschrift


© Andreas Van Rompaey

Thuissite Ambrozijn

Geen opmerkingen: