donderdag 8 december 2022

Bart Vonck aan het feest!

Wie de veelvuldige vertalingen en het rijke poëtisch en essayistisch werk van Bart Vonck kent weet dat de man, die ooit met veel gemak het particuliere Brugge verruilde voor het pertinente Brussel, tot de eenheid van onze absolute literaire smaakmakers behoort. Of hoort te horen! Zaterdag laatst, 3 december 2022, ontving Vonck in de Oostendse Bib geheel en al terecht de VWS-prijs-editie-2022, de prijs die de Vereniging voor West-Vlaamse schrijvers al sinds 2015 toekent aan een verdienstelijk West-Vlaams auteur.

Eerdere laureaten waren Walter Haesaert, Willy Spillebeen, Luuk Gruwez, Kristien Dieltiens, Patrick Lateur, Hedwig Speliers en Herman Leenders. Bart Vonck hoort zonder pardon in dit mooie lijstje thuis. De prijs bestond ook dit jaar weer uit een beeld van dichter-beeldend kunstenaar Renaat Ramon. Dit keer droeg het werk de titel ‘Factum’. Alain Delmotte sprak het laudatio uit terwijl voorzitter van de VWS Koen D’haene het nieuwe jaarboek ‘Jaarwerk MMXXII’ voorstelde en Bart Plasschaert, schepen van Cultuur van de Stad Oostende het tot slot graag even over het Oostendse literaire leven had.

Op de ‘Dun lied donkere draad’-site van de VWS zijn ondertussen de hommagetekst van Alain Delmotte en het dankwoord van Bart Vonck na te lezen. Dit zijn de links:

Een sleutel die de deur van het dichterlijke oeuvre openmaakt. Wagenwijd of op een kier! (Hommage-toespraak van Alain Delmotte)

Dankwoord Bart Vonck bij het ontvangen van de VWS-prijs

Thuissite Renaat Ramon
 

#bartvonck #vwsprijs #dunlieddonkeredraad #alaindelmotte #koendhaene #jaarboekvws #jaarwerkMMXXII #renaatramon #oostende #bartplasschaert

Wachtend op de Onthulling
Dankwoord Bart Vonck
Renaat Ramon en Bart Vonck onthullen 'Factum'!
Koen D'haene bespreekt 'JaarwerkMMXXII'
Alain Delmotte brengt een hommage aan Bart Vonck

Geen opmerkingen: