zaterdag 30 augustus 2014

De omtrek van een gedicht - Piet Brak

Rorschach


Met veel licht rond zijn hoofd
wordt de man heel eenzaam.
Als een struik in het huis.

En hij kijkt naar de navel
van de maan op zijn buik.

De zon zit heel stil als een kip
op haar stok onder de inktvlek
van een wolk.


© Piet Brak

(Uit de gelijknamige bundel Rorschach uit 1988)


Er zijn podiumdichters en er zijn stille dichters. Er zijn ruis- en ramkraakdichters. Lichte, lome en langzame dichters… Plezierdichters en dichters mét een roeping...
Veel namen stonden ooit op in de Vlaamse poëzie, veel zijn er verdwenen.
Piet Brak (° Melle, 1943) hoort tot de categorie van de stille én (jong-)gebleven dichters... Een overlever pur-sang die verzen schrijft met helderheid in de lendenen. Al in 1964 werd Brak voor Apollo, zijn debuutbundel, bekroond met de prijs van de Literaire Dagen in Sint-Martens-Latem. Daarna volgden o.a. Woorden van Water (1968), Kijken (1980), Wiskunde (1983) en 5 gedichten in het gras(1984). In 1987 verscheen bij Nioba Uitgevers te Antwerpen zijn (voorlopige)Verzamelde Gedichten. Volgden Rorschach (Yang Poëziereeks Prijs), het opmerkelijke Stuifzandrug, De Kwakkel en Een verticale horizon. Goed voor een dichterschap van een halve eeuw!

Bij uitgeverij de Contrabas verscheen in de loop van 2013 onder de titel De Omtrek van een gedicht, een verzameling uit zijn werk uit de periode 1962 - 2012 met een inleiding van Yang-man voor het leven Julien Vangansbeke.
Brak – die ook als plastisch kunstenaar actief is - weert bewust de noemer "Verzameld werk"... Over het platform de Contrabas mag dan in het lustrum van de voorbije 9 jaar al één en ander zijn gezegd, het blijft een mooie verdienste van deze uitgever om dit "kleine, zich bijna wegcijferende werk" van de Waaslandse dichter te bewaren voor hen die al te snel vergeten.

De Omtrek van een gedicht opent met een motto van Ben Klein: “Gedichten kunnen niet begrepen worden: ze worden waargenomen”. Als je het ons vraagt: het waarnemen van de poëzie van Piet Brak is een keuroefening in soberheid die in de stortvloed van oppervlakkigheid niet vergeten mag worden. Omdat De omtrek van een gedicht tot dusver maar weinig aandacht heeft gekregen publiceert Digther hier morgen binnen deze blogkolommen alvast een inleidende tekst van Daan Antheunis.


Paul Rigolle

Extern:
* Over ‘Een verticale horizon’ bij De Boekhouding (Frank Decerf)

Piet Brak, De omtrek van een gedicht. Een verzameling 1962-2012. Uitgeverij de Contrabas, 2013, €22,50. ISBN 978-90-79342-57-2.

Geen opmerkingen: