maandag 22 november 2021

Waterland van RoBie Van Outryve

Van 19/9/2021 tot en met 17/10/2021 liep in Galerij Montanus 5 in Diksmuide "Geverfde landschappen" een mooie dubbeltentoonstelling met schilderijen en ander werk van RoBie Van Outryve en van zijn dochter Anne Van Outryve. Beiden delen, en dat is af te lezen van hun gehele  oeuvre, een intense interesse voor het landschap. 44 ><77 was de cijferspeling die aanleiding gaf tot de tentoonstelling (zie ook de bijgaande affiche).

RoBie is niet alleen schilder maar sinds jaar en dag ook dichter. Naar aanleiding van de tentoonstelling werd ook de artisanale uitgave ‘Waterland’ voorgesteld. De map bevat een cyclus van dertien gedichten van RoBie vergezeld van een origineel werkje op papier van hem van dochter Anne. De volledige Waterland-cyclus kunnen we hier morgen met toestemming van de auteur in haar geheel plaatsen.

In zijn inleiding op ‘Waterland’ schreef Roger De Neef onder meer:
Met die samenklank ‘Water- Land’, twee begrippen die elkaar hevig en innig bevechten, kan de Westhoek met zijn drie Frontsteden indringend geduid en omschreven worden; bij uitbreiding ook de natuurreservaten en ‘schuldige’ landschappen met oorlogswonden om en rond de Somme, in de Hauts-de-France.

WaterLand verrast ons als de titel van een verzenbundel met dertien breed ademende en vooral vloeiende landschapsgedichten die RoBie Van Outryve ongeveer dertig jaar geleden schreef en thans voor het eerst als bibliofiele uitgave in een beperkte oplage voorstelt.

De bundel bevat naast de dertien gedichten eveneens twee originele werkjes op papier, een van dochter Anne Vanoutryve en een van de auteur-schilder zelf. Onafhankelijk van elkaar lieten zij zich in hun werkstukken, behalve door de gedichten, leiden door de manier waarop zij landschappen ervaren en met oplettende verf vorm geven en bestendigen.


Website Anne Van Outryve
Kunst in huis-RoBie Van Outryve
Website Roger Deneef

44 > < 77 vader-dochter tentoonstelling RoBie en Anne Van Outryve 
RoBie Van Outryve bij De Schaal van Digther






 

Geen opmerkingen: