dinsdag 20 februari 2024

Peter Paul Rubens - Ina Stabergh

Peter Paul Rubens (een fragment)

Uit: In het oog van de stilte: een parel - het nieuwe boek van Ina Stabergh


De koets stond klaar. Maria Pypelinckx en haar drie kinderen zouden weggaan uit Keulen en terug naar Antwerpen rijden. In 1589 had zij van het stadsbestuur de toelating gekregen om zich met haar kinderen weer in de stad te vestigen. Tegen de kinderen had zij gezegd dat hun vader al een jaar eerder vertrokken was om er zijn ambt van advocaat verder te zetten en indien mogelijk zijn schepenambt weer op te nemen. 

Het was niet erg verstandig om uit Antwerpen te vertrekken nadat burgemeester Van Stralen in Vilvoorde was onthoofd. Zij waren immers heel verdraagzaam tegenover alle godsdiensten. Bovendien kon Jan Rubens veranderen van godsdienst naargelang de omstandigheden. Zo was hij calvinist in Antwerpen omdat het de toekomst leek, katholiek in Keulen en lutheraan in Siegen uit angst voor de gereformeerde familie Nassau die Siegen onder haar bezittingen telde.

En toch was er iets gebeurd en was Jan niet meer thuis gekomen.

Jan was ‘verongelukt’, door boeven overvallen en begraven in een dorp in de Kempen, had moeder Rubens aan de kinderen verteld. Zij wou hen niet opzadelen met de gevolgen van het grillige leven van hun vader. Ze hadden samen geweend en een afscheidstekst geschreven.  

Maar niet lang daarna had Philip, de oudste zoon, horen vertellen dat zijn vader niet naar Antwerpen was vertrokken, maar in Siegen in de gevangenis zat. Hij zou Anna, de vrouw van Willem van Oranje, verleid hebben. Al van in Antwerpen was hij een graag geziene gast bij de prinselijke familie. Er werd zelfs gefluisterd dat Anna en Jan samen een zoon hadden.

Tijdens het inpakken voor de grote trek vond Peter Paul, de jongste Rubens, brieven in het handschrift van zijn moeder aan hun vader gericht. Toen hij die aan zijn oudere zus liet zien, vertelde Blandina hem het verhaal van Anna Van Saksen en hoe hun moeder al haar bezittingen aan het hof schonk om haar man van de doodstraf te redden.


© Ina Stabergh


Uit 'In het oog van de stilte: een parel', het nieuwe boek van Ina Stabergh dat op zaterdag 2 maart 2024 wordt voorgesteld in de Bibliotheek van Bekkevoort.
Meer info over de voorstelling via dit FB-bericht van de VVL.

'In het oog van de stilte: een parel' is een uitgave van Uitgeverij Les Iles.



 

 

Geen opmerkingen: