maandag 10 oktober 2022

Poëziepad van A tot Z - De winnaars-#editie2022

Gisteren werden in het West-Vlaamse Zwevegem twee nieuwe gedichten onthuld die voor de editie 2022 het intussen stilaan imponerende Poëziepad van A tot Z mogen aanvullen. Bij een hartverwarmend najaarszonnetje was de Zwevegemse houten ‘Mortiermolen’ aan de Tweemolenstraat de plaats van afspraak. Zoals ook de voorbije jaren het geval werden ook nu twee gedichten ‘gematerialiseerd’ en langs het Poëziepad van A(velgem) tot Z(wevegem) geplaatst. Eentje van de gastdichter, dit jaar Jan van meenen, en uiteraard een gedicht van de winnaar. 

Het thema van de poëziewedstrijd van dit jaar met Philip Hoorne als curator was “Je wordt geboren, je gaat dood, en de rest is gewoon tijdverdrijf”, een motto dat voor de gelegenheid ontleend werd aan ons aller James Joyce. Andere juryleden, behalve Philip Hoorne, waren Lut de Block, Joris Denoo, Karlijn Sileghem, Barbara Delft en de gastdichter Jan van meenen. Het thema inspireerde dit jaar 135 dichters die een gedicht instuurden. 

Uiteindelijk kwam de jury tot het navolgende verdict: Een derde plaats was weggelegd voor Geert Viaene (°1963), van wie heel recent in Oostende een derde dichtbundel werd voorgesteld, met het gedicht ‘Je likt de film die aan je huid kleeft’. Tweede werd Marc Lonneville (°1957) voor zijn gedicht ‘doorreis’. Lonneville debuteerde eind 2021 bij Uitgeverij de Zeef met de bundel Cassandra Stuiterbal. Als winnaar van de editie 2022 mocht het Poëziepad van A tot Z ten slotte het gedicht ‘Nu nog de zwanen’ van Rita Van Hauwermeiren (°1957) onthullen. Het gedicht staat er, met de houten molen op de achtergrond en met het heuvelende hinterland aan de andere zijde, het dient gezegd, bijzonder beeldig.  

De komende dagen publiceert de Schaal van Digther de winnende gedichten, samen met dat van de gastdichter Jan van meenen. Waarvoor dank aan de dichters en de mensen van Marnixring De Vlaschaard, de gemeentes Avelgem en Zwevegem en het Poëziecentrum. Ook nog even vermelden dat de mooie gelegenheidsbrochure naast de gedichten van de winnaars ook de gedichten van de dichters bevat die een eervolle vermelding ontvingen. Het gaat om de ingestuurde gedichten van Dirk Dietvorst, Patrick Cornillie, Nikki Petit, Jennifer Vrielinck, Sara De Lodder, Bart Heyvaert, Annika Cannaerts, Erwin Claeys, Chris de Valk, Nanny Luijsterburg, Jonas Beckers, Annette Akkerman, Monica Boschman, Etienne Colman en Bert Struyvé

Gisteren werd ook de editie van het “Poëziepad van A tot Z” voor 2023 voorgesteld. De curator voor volgend jaar is Karlijn Sileghem. Zij vertelde in een gloedvol betoog vol verbeelding over het waarom van het thema “Als ik een indiaan was” en de door haar gekozen gastdichter Jeroen Vermeiren. Op dus naar 2023. Leve het Poëziepad van A tot Z!

(Paul Rigolle) 


#poëziepadvanAtotZ #poëziewedstrijd #Zwevegem #Avelgem #ritavanhauwermeiren #marclonneville #geertviaene

 

Rita Van Hauwermeiren leest haar winnend gedicht


 


Piet Sileghem verwelkomt

Zondag of de onthulling van 'En nu nog de zwanen'

Geert Viaene ontving de derde prijs


Marc Lonneville op 'doorreis'


Jan van meenen als gastdichter
Het gedicht van Jan van meenen

Geen opmerkingen: