maandag 28 september 2020

Poëziepad van A tot Z - Het vervolg

Gisteren werd in Sint-Denijs, deelgemeente van Zwevegem, na vijf eerdere edities, een nieuw stukje “poëziepad van A tot Z” ingewandeld. Het weer liet het in de nasleep van Storm Odette wat afweten maar de gedichten mochten er zijn!

Ondanks het regenjassenweer viel er in Zuid-West-Vlaanderen een meer dan behoorlijke opkomst te noteren. Het project “Poëzie van A tot Z” plaatst sedert het jaar 2015 elk jaar twee gedichten langs de oude spoorwegbedding van Avelgem tot Zwevegem. De gematerialiseerde gedichten zijn telkens die van de laureaat van de jaarlijkse poëziewedstrijd en het gedicht van de curator en sinds dit jaar het gedicht van de gastdichter. Voor deze editie trad Lut de Block op als curator rond het thema “Zorg voor de aarde”. Als gastdichter had ze Hanna Kirsten uitgenodigd. De andere juryleden waren Joris Denoo, Philip Hoorne, Karlijn Sileghem en Barbara Delft.

Na de welkomstwoorden wanwege de organisatie Marnixring De Vlasschaard las Lut De Block het juryrapport van de wedstrijd van dit jaar. Er waren 161 inzendingen (111 uit Vlaanderen en 50 uit Nederland). Tot winnaar werd met eenparigheid van stemmen Rik Dereeper uit Rollegem uitgeroepen. Zijn gedicht ‘De kennisboom voorbij’ dat meteen ook onthuld werd prijkt nu op de locatie van het oude station van Sint-Denijs. Er was een tweede prijs voor Suzanne Van Leendert met het gedicht “Aanvalsplan” en een derde prijs voor Erika De Stercke met “Grond en groei”. Voorts waren er nog eervolle vermeldingen voor Siegert Vlaemynck, Jacqueline Booij, Isabelle Cauwels, Katrien De Nil, Chris de Valk, Liselotte De Vos, Jo Degroote, Hervé Deleu, Lucien Denissen, Marijke Hanegraaf, Hans Rothuizen, Mieke Stessens, Liesbeth Ulijn en Frank Van Den Houte. Voor deze laatste had de organisatie nog een prettig verjaardagscadeau voorzien. Frank werd gisteren immers excact 60 jaar. 

Na de proclamatie werd het nieuwe deeltraject van het Poëziepad ingewandeld. De tocht bracht ons na ongeveer 3 kilometer op de locatie “Trekweg 21” waar het gedicht “herinneringsbrief” van de gastdichter Hanna Kirsten werd onthuld. De komende dagen plaatsen we hier het winnende gedicht van Rik Dereeper en ook dat van de gastdichter Hanna Kirsten. Na de terugtocht werd gisteren vanwege de bekende Covid-perikelen meteen ook de Editie en het thema van 2021 voorgesteld. Curator is Joris Denoo die als gastdichter Paul Rigolle uitnodigde. Het thema van de zevende editie wordt “Halte”. Nadat Denoo zijn curatorschap voor volgend had toegelicht las Paul Rigolle ter introductie alvast enkele van zijn gedichten. Voor de editie 2021 kan een gedicht rond het thema worden ingezonden tot 28 februari 2021. Het reglement is na te lezen via deze link bij Azertyfactor.

Extern:
Facebookbladzijde Poëziepad van A tot Z
Hanna Kirsten bij Poëzie Centraal
Wedstrijd Poëziepad van A tot Z op de Azertyfactor-site
Over de bloemlezing - Poëziepad van A tot Z bij De Schaal van Digther

Geen opmerkingen: