maandag 24 augustus 2015

Nominaties Melopee-poëzieprijs 2015

Sinds 2009 reikt de gemeente Laarne de Melopee-poëzieprijs uit. De prijs vult sinds zijn ontstaan een mooie leemte op want hij bekroont "het meest beklijvende, oorspronkelijk Nederlandstalige gedicht" dat (in het voorafgaande jaar)
verschenen is in een selectie van Vlaamse literaire tijdschriften. Aan de prijs is een geldbedrag van € 2.500 verbonden en het winnnende gedicht wordt jaarlijks samen met 20 andere genomineerden door de gemeente gepubliceerd. Het winnaarslijstje van de voorbije jaren oogt wat ons betreft al heel erg aardig. Hier volgt het:

2009: Charles Ducal met Onvoorbereid
2010: Marc Tritsmans met Geen Aanleg
2011: Erwin Steyaert met De moeder van de zelfmoordterrorist
2012: Roel Richelieu Van Londersele met Alzheimer
2013: Yannick Dangre met Vader
2014: Luuk Gruwez met Kapper

Ondertussen zijn de genomineerden voor de editie 2015 bekend. Het zijn: Bart Vonck, Christina Guirlande, Toon Van Laere, Tom Lanoye, Peter Ghyssaert, Anne Vegter, Astrid De Wancker, Fleur Bourgogne, Erick Kila, Aleidis Dierick, Patrick Cornillie, David Troch, Erna Schelstraete, Myrthe Leffring, Charlotte Van den Broeck, Runa Svetlikova, Maud Vanhauwaert, Aloys Vonckx, Menno Wigman, Charles Ducal en Elvis Peeters.

Bij de redactie van Digther kunnen we ons nogal vinden in deze selectie want niet minder dan drie genomineerden hebben hun nominatie te danken aan een gedicht dat in het voorbije jaar verschenen is op 'de Schaal van Digther'. Het gaat om de gedichten Vrede van Toon Vanlaere, Vladslo Soldatenfriedhof van Patrick Cornillie en Samen, uiteen van Bart Vonck.

Wie uiteindelijk de laureaat voor 2015 vernemen we in Laarne later dit najaar.

Meer info:
Melopee-community op Facebook
Thuissite Melopee


(P.R.)


Geen opmerkingen: