vrijdag 4 april 2025

Pas verschenen: "Adda" - Cahiers voor concrete & visuele poëzie

 


In de Nederlandstalige literatuur is de iconische (concrete en visuele) poëzie, ondanks haar internationale oriëntatie, slechts beperkt doorgebroken. Een van haar grootste voorvechters is momenteel de Brugse schrijver-kunstenaar Renaat Ramon, die steeds in de mogelijkheden ervan bleef geloven. Samen met Willy Tibergien, Andreas Van Rompaey en Lieve Terrie heeft hij daarom de cahierreeks  opgericht, die aan de verdere bekendmaking en beoefening wil bijdragen. Naast ‘gevestigde waarden’ uit het eigen taalgebied, krijgen ook auteurs uit andere contreien de kans om mee te werken. 

Het eerste deel is pas verschenen en kost 10 euro. Wie een nummer wil bestellen of een bijdrage wil leveren, dient zich te richten tot uitgeverij Phoenix (Potterierei 63, 8000 Brugge - willy.tibergien@telenet.be) of tot het redactiesecretariaat (Betferkerklaan 187, 8200 Brugge - ram.lam@skynet.be).



zondag 30 maart 2025

Je staat bij het water - Peter Verhelst

Aangetroffen gedichten in het straatbeeld

(en overal elders in de wereld) (26)

 

Je staat bij het water maar er is geen water.

Je kijkt in licht maar er is geen licht.

Zo sta je in de branding, de zon
stijgt uit de zilverige verte op 

het licht is te fel en uit de verte
komt als een glazen vouw een golf. 

Zo totaal spoelt de zon over je heen
en vloeit de golf in een zucht uit. 

In licht kijk je maar het is geen licht. 

Bij het water sta je maar het is geen water.

© Peter Verhelst

“2050” p 111 - De Bezige Bij, 2021


Dit gedicht werd op 27/3/2025 aangetroffen op het raam van Boekhandel Raaklijn in Brugge.

Foto Paul Rigolle – donderdag 27 maart 2025.

 

 



maandag 24 maart 2025

Raak deze taal aan

Vincent Van Gelder bespreekt Neerwaarts verzet van Kris Lauwereys


'Wij zijn de jonge goden van de afgrond,’ opent cinematisch het ijzersterke debuut van Kris Lauwereys. 49 gedichten. 4 afdelingen. 1 reis. Geen vakantie-uitstap, maar een heuse odyssee die, in een bijzonder geslaagde balanceeroefening, zowel hoogstpersoonlijk als collectief aanvoelt. Want ‘wij’ zijn de jonge goden van de afgrond.

Eerst moet het woord ‘debuut’ wat genuanceerd. Lauwereys (°1979) is namelijk al een leven lang bezig met poëzie; als literatuurwetenschapper, verzamelaar, recensent, redigent én als schrijver van gedichten; gedichten die reeds gepubliceerd werden in verscheidene literaire tijdschriften alsook bekroond in diverse wedstrijden. Zowel debutant als veteraan dus. Maar terug naar de bundel… 

Na een eerste lezing schreef ik in de kantlijn van mijn kladblok het woord beweging (een woord dat ik na elke daaropvolgende beschouwing opnieuw onderstreepte). Die beweging uit zich op verschillende manieren. Zo wisselen lay-outgewijs romein en cursief zich af, worden gedichten nu links dan rechts uitgelijnd en staat een versregel een enkele keer zelfs doorstreept, alsof de hand van de dichter nog boven het blad zweeft, de inkt nat. 

Neerwaarts verzet is de prachtig poëtische neerslag van een langdurig en compleet (zelf)onderzoek, en in dat onderzoekende karakter zit een tweede soort beweging, een inhoudelijke, vervat; want vaak blijkt wat we te weten zijn gekomen niet te kloppen (‘Hij weet te veel, en veel van wat hij weet / blijkt later niet te kloppen’), wordt ‘elk woord door zichzelf weerlegd, tot alles vervaagt.’ Of we willen niet langer weten en trachten weg te maken, te vergeten, zoals we lezen in het vierde deel van de buitengewoon mooie cyclus Leiestraat 49: ‘Er viel al zoveel te vergeten, de strepen / van een roofdier op mijn rug, de ogen / in mijn buik die altijd vragend keken.’ […] ‘ik veegde alles op naakte / ruggen weer uit. Mijn vingers vrij van / geheugen.’ Wat verworven is, is nooit zeker (‘het park geurt naar vertwijfeling’) en zo blijven we als lezer op onze hoede én mateloos geboeid. 

Het continue heen en weer gaan van te weten komen en vergeten, van vooruitgang en achteruitgang, enz. , deed me ook denken aan een stoomlocomotief, waarbij de heen-en-weer-beweging van de zuigers in een draaibeweging van de wielen wordt omgezet en zo de loc wordt voortgestuwd. Misschien daarom dat deze bundel als een trein leest? 

Maar trein of geen trein; het gevoelslandschap dat we doorkruisen is er één van buitengemene rijkdom, en de strijd die de dichter met de wereld en zichzelf voert meer dan treffend onder woorden gebracht. Ik citeer opnieuw uit Leiestraat 49: ‘Ik zette die pijn / in mijn ribben gevangen, een stil licht / van onvermogen, tot in mijn stem / wit uitgestraald.’ Of: ‘Ik dronk / van mezelf als van een kreupele kraan.’ Of: ‘Iets nieuws verzinnen om weer in het oude / te geloven, dezelfde slapeloosheid / wiegt me ook in een verder bed / tot het verder ontbreken van dromen.’ Het zijn slechts enkele vingergrepen uit een zee vol parels. 

Wat buiten kijf staat, is dat de auteur van deze verzen met zijn pen heeft uitgehaald ‘als was het een zwaard’ en dat het ‘onderdak’ van deze bundel ‘met bloed gekocht’ is. Poëzie, met andere woorden, waar wat van afhangt; een taal waarin je steeds opnieuw wil onderduiken; een werk dat beloond moet.

© Vincent Van Gelder


Neerwaarts verzet, Kris Lauwereys, Uitgeverij Archipel, Herzele, 2024, ISBN 9789464989014


Kris Lauwereys ontvangt 'Neerwaarts Verzet'
uit handen van Archipel-uitgevers
Steven Van Der Heyden en Edward Hoornaert

Vincent Van Gelder



donderdag 20 maart 2025

Lijfspraak @Roes in P.T. Barn Roeselare


Op zaterdag 29 maart 2025 organiseert Collectief Obsidiaan i.s.m. stadsdichter #vanrsl Steven Van Der Heyden om 20:00 uur een nieuwe Roes-voorstelling en dit in de intieme setting van P.T. Barn (Roeselare). De dichters Johan ClarysseElke CouchezPaul RigolleLudwien Veranneman en de stadsdichter Steven Van Der Heyden gaan er aan de slag rond het thema ‘Lijfspraak’ dus zak gerust af, laat je raken door de woorden, lijfelijk, intens en onverbiddelijk! Muzikale intermezzi worden verzorgd door Sam Vandamme.


Setting: P.T. Barn



woensdag 19 maart 2025

Transfiguratie - Vincent Van Gelder

© Vincent Van Gelder - Transfiguratie 


Transfiguratie


Achter ogen
van beroet kachelglas
is alle vuur gedoofd

Ook het gehoor is verloren
aan het duister

De neus ruikt enkel lont
en de mond, dichtgenaaid
met zwarte ruis, lijkt des te luider
om hulp te roepen

Zoek niet naar contouren
waar vlees in omgeving overgaat

Waar hij eindigt, begint de nacht

 

© Vincent Van Gelder


Vincent Van Gelder


dinsdag 18 maart 2025

Wereld poëziedag in Deerlijk


Wereld Poëziedag wordt elk jaar gevierd op 21 maart. Deze dag werd in 1999 door UNESCO in het leven geroepen om het lezen, schrijven en publiceren van poëzie te stimuleren en om aandacht te vragen voor de rijkdom van taal via poëtische expressie.

Komende vrijdag 21 maart 2025 viert ook het lieflijke Deerlijk in UZIEN Wereld Poëziedag met een mix van poëzie en muziek. Ze pakken er uit met een intieme avond vol poëzie van en met Peter Holvoet-Hanssen, Jonas Bruyneel en José Vandenbroucke. Er zal muziek zijn van The Caravan Juke Joint Band en Andreas Van Rompaey leidt de avond in. 
Meer info over de optredende dichters: 

Peter Holvoet-Hanssen is een avontuurlijke troubadour die poëzie dichter bij mensen brengt. Hij ontving verschillende prijzen zoals de Debuutprijs (1999) en de Cultuurprijs (2008). Al dertig jaar reist hij met poëzie en bracht recent ‘Goleman.’, een gedichtenopera, uit. Wereldpoëziedag is voor hem een belangrijk initiatief dat hij vanuit zijn West-Vlaamse roots nieuw leven wil inblazen.

Jonas Bruyneel ziet Wereldpoëziedag als een viering van grenzeloosheid. Deze auteur, theatermaker en muzikant verkent in zijn werk de extremen van het mens-zijn. Hij debuteerde in 2015 met ‘Voorbij het licht ’ en bracht in 2024 ‘Mulhacén’ uit. Ook in zijn muziek, onder de naam momoyo, is hij kritisch en grensverleggend.

José Vandenbroucke, autodidact en performer, begon in 1985 met zijn artistieke reis via Mail-Art. Hij onderhoudt correspondenties en organiseert occasioneel publieke manifestaties. Zijn chaotische en intieme artistieke leven is gedocumenteerd in ‘Literaire Roeping’. In 2025 verschijnen nieuwe publicaties, waaronder bijdragen aan ‘Art04’.

The Caravan Juke Joint Band brengt een mix van jazz, folk, country en blues. Het klankdecor varieert van filmisch tot intiem, met Peter Verberckmoes op zang, gitaar, saxofoon en percussie, en Dirk De Cleen op contrabas.

Andreas Van Rompaey, literatuurkenner en auteur van diverse publicaties, waaronder Paul de Wispelaere, Bruggenbouwer (2020) en Letaal (2022), verzorgt de inleiding op deze muzikale en poëtische avond. 
 

Praktische informatie

  • Vrijdag 21 maart 2025 om 20.00 uur (deuren open om 19.30 uur)
  • UZIEN - De Cassinastraat 10C - 8540 Deerlijk
  • 5 euro - kansentarief 1 euro - studenten 3 euro
  • Reserveren is noodzakelijk via bibliotheek@deerlijk.be 

Dialoog met de omgeving en de geschiedenis

Andreas Van Rompaey over Mulhacén van Jonas Bruyneel


In de verantwoording tot zijn eerste dichtbundel Broedland (2022) omschrijft Jonas Bruyneel zijn gedichten als ‘papiergeworden reiskoffers’.

Ook in Mulhacén (2024) neemt hij de lezer mee op reis naar Spanje, meer bepaald naar het Andalusië van de befaamde schrijver Federico Garía Lorca. Er komt een imaginaire dialoog met Lorca tot stand die de creatieve werkwijze van Bruyneel weerspiegelt. Zowel in zijn verhalen als in zijn gedichten probeert hij vaak om figuren uit andere omgevingen en tijden tot leven te wekken door niet alleen een beroep te doen op feiten, maar ook op inleving en projectie. Het specifieke krijgt bij hem steeds iets universeels doordat bepaalde emoties, dilemma’s en conflicten grotendeels onveranderd gebleven zijn.

Om zich nog meer met zijn subject te vereenzelvigen, hanteert hij ditmaal het eveneens door Lorca gebruikte, van oorsprong volkse coplavers. Met deze Spaanse dichtvorm bestaande uit vier achtlettergrepige regels weet hij een bedwelmende, ietwat melancholische sfeer op te roepen. Dat hij zich zo verwant met Lorca voelt, hoeft niet te verwonderen: beiden zijn ze enigszins ijdele multitalenten die wereldkennis opdeden door te reizen en die een voorliefde koesteren voor het orale (inclusief muziek en theater) en dus niet toevallig voor het sociale.

De ‘dialoog’ leidt tot diepzinnige vragen over o.a. het leven, de liefde en het schrijverschap en eindigt met een vurig betoog over de noodzaak van poëzie: ‘Alweer zijn er dichters nodig / die treffend tegenwicht bieden. / De poëzie, zegt [Lorca] stellig, / dat is een precisiewapen. / […] Precisiewapen, herhaalt hij. / Poëzie zoekt het DNA. / Dat soort strijdbare scherpschutters / hebben we nu meer dan nodig.’

 © Andreas Van Rompaey

Mulhacén, Poëziecentrum, Gent, 2024, 133 blz., ISBN 9789056550813.

Mulhacén bij het Poëziecentrum

Jonas Bruyneel en Andreas Van Rompaey staan komende vrijdag 21/3/2025 ook op het programma in Deerlijk waar men in een intieme avond in UZIEN wereldpoëziedag viert! Eveneens op het programma: Peter Holvoet-Hansen en José Vandenbroucke. Met voor de muziek de 'Caravan Juke Joint Band'.

Meer info via dit Digther-bericht.

zondag 16 maart 2025

Zorgvliet - Paul Rigolle

"Wandelen in Zorgvliet" - mét dochterlief - Zo 17/2/2019



Zorgvliet

(een park langs een Steenweg)

Een bos vol bomen, hout dat naar de sappen
snakt en smaakt, zuurstof in ieder blad:
het park houdt ons aan de praat.

Zet het zonlicht om, herinnert ons 
aan hoe het was. Natuurlijk evenwicht,
uitstoot aan de lijn, leg wat opwarmt vast

en sla het op. Minutieus en delicaat grijpt
alles tot nader order in elkaar, raderwerk
waarin elk deel perfect zijn taak vervult.

Tot het kortzichtig door buitenstaanders
wordt verstoord die niet willen zien
wat in hun eigen ogen staat.

Mister Negationist, ga weg van hier,
ga weg van ons met jouw nieuws
dat vals en fake en irritant van nul

en generlei waarde is. Ons verweer
zal zoet en zacht zijn en als een geschrift
dat niets ontziet nauwkeurig zijn.

© Paul Rigolle

Zorgvliet’ staat straks ook in “Het Omber en het Oker” de nieuwe bundel van Paul Rigolle. De bundel wordt op zondag 23 maart 2025 e.k. om 11:00 u voorgesteld in ‘De Snuffel’ in Brugge. Dichter Tania Verhelst leidt de bundel in. Paul Rigolle heeft een gesprek met zijn collega Edward Hoornaert en er zal muziek zijn van ‘The Caravan Juke Joint Band’.
Iedereen welkom!

Meer info over de voorstelling:
https://paulrigolle.be/het-omber-en-het-oker-de-uitnodiging/

Het gedicht ‘Zorgvliet’ werd opgenomen in 'Zwemlessen voor later', een eerste uitgave van de Klimaatdichters (2020).







zaterdag 15 maart 2025

Uitspansel - Paul Rigolle

'Inside-Out' - Schilderij van Hans Vandekerckhove

Uitspansel

(bij ‘Inside-Out’, een schilderij van Hans Vandekerckhove)

Zoveel soorten licht zijn er. Licht dat gulzig likt
en licht dat met het blote oog voltooit wat is
gemaakt. Er mag gekeken, er mag gestaard.
Kim, einder, horizon. Woorden om naar
uit te kijken in een kamer die een uitspansel 

wordt waarin een man zichzelf weerkaatst
weet staan. Gestript en uitgestreken
in een lek van de tijd houden we met hem vast
wat ons verblindt. Wat ons van binnen bindt,
is ook, Inside Out, wat ons naar buiten buigt. 

Als wie geschilderd staat in een flits van licht,
lillend, levend als verf die wordt aan- en uitgerold,
zich ten slotte opsluit en binnen contouren stolt
zoals verlangen stolt in het uitzicht van een raam. 
En wij die daar perfect mee weten om te gaan.

© Paul Rigolle

Uitspansel’ staat straks ook in “Het Omber en het Oker” de nieuwe bundel van Paul Rigolle. De bundel wordt op zondag 23 maart 2025 e.k. om 11:00 u voorgesteld in ‘De Snuffel’ in Brugge. Dichter Tania Verhelst leidt de bundel in. Paul Rigolle heeft een gesprek met zijn collega Edward Hoornaert en er zal muziek zijn van ‘The Caravan Juke Joint Band’.
Iedereen welkom!

Meer info over de voorstelling:
https://paulrigolle.be/het-omber-en-het-oker-de-uitnodiging/

Het gedicht ‘Uitspansel’ verscheen eerder, dankzij de goeie zorgen van Vallei-Voortrekker par excellence FrançoisVermeulen, al in een vroege versie in het literair e-zine "De Vallei"



vrijdag 14 maart 2025

Dag Ludwig - Paul Rigolle



Dag Ludwig

(bij een poster van Ludwig Wittgenstein)

Een man met het uitzicht van iemand die op
een bouwwerf werkt en een kraan bedient
die naar de hemel reikt. Zo ziet hij er uit.
Een blos kleurt de wangen, het dunne haar

is wat in de war geraakt, en in zijn ogen,
lees je wat niet te lezen is. Kronkels, stellingen,
algemeen gedachtegoed. Bij hem is de taal
een wereld waarin alles in de steigers staat.

Hij kijkt voor zich uit alsof hij neerkijkt op wie
daar beneden in de kamer zit waarin ik schrijf.
Waarover je niet kunt spreken moet je zwijgen.
Herkenning troef! Vooraan op de tong ligt,

na al die jaren, nu ook bij mij het woord
dat vaker niet, dan wel geschreven wordt.
Meer niet dan wat streepjes inkt, schreefjes,
daagt het traag en statig in de ochtend op

zoals een trein dat in een landschap doet.
Tot iemand zichzelf verrast en wel
in het wonder van het schrift verstaat.


© Paul Rigolle

Dit gedicht bereikte in het jaar 2021 in een vroege versie de Top100 van de Gedichtenwedstrijd.

Het werd eind verleden jaar ook gepubliceerd in het zevende nummer van het Nederlandse literair- en kunsttijdschrift ‘Zevenblad”

‘Dag Ludwig’ staat straks ook in “Het Omber en het Oker” de nieuwe bundel van Paul Rigolle. De bundel wordt op zondag 23 maart 2025 e.k. om 11:00 u voorgesteld in ‘De Snuffel’ in Brugge. 
Dichter Tania Verhelst leidt de bundel in. Paul Rigolle heeft een gesprek met zijn collega Edward Hoornaert en er zal muziek zijn van ‘The Caravan Juke Joint Band’.

Meer info over de voorstelling:
https://paulrigolle.be/het-omber-en-het-oker-de-uitnodiging/

Enkele persoonlijke bedenkingen bij het gedicht: 
Wittgenstein in postervorm





maandag 10 maart 2025

er is geen weg dan de weg naar zee

Daniël Franck over ‘Veelvoud van een eiland’ van het dichterscollectief Obsidiaan

er is geen weg dan de weg naar zee



Het dichterscollectief Obsidiaan presenteert zich als een open labo voor poëzie waar de dichters via allerlei projecten elkaars creativiteit stimuleren. Het collectief ontwikkelde een eigen podium ‘Roes!’ en een online platform ‘Roer’. De dichters die er deel van uitmaken geven al enige tijd mee het Vlaamse poëzielandschap kleur en inhoud. Met ‘Veelvoud van een eiland’ leveren Edward Hoornaert, Ann Van Dessel, Wim Vandeleene, Steven Van der Heyden, Reinout Verbeke, Tania Verhelst en Geert Viaene nu een tastbaar resultaat af. Deze bundel vol sterke gedichten is een mooie staalkaart van hun stemmen en kunnen.

Het thema ‘eilanden’ verbindt het geheel, al gebeurt dit af en toe ook met de losse pols. Het mooie is immers dat een dergelijk algemeen thema zowel een rode als een losse draad kan zijn. Poëzie houdt niet van te strenge restricties. Het is wel een prettige insteek. Als lezer haal je spontaan de atlas boven en zo wordt dit een rit met niet alleen poëtische maar ook geografische verkenningen. En er zullen nog andere dimensies het pad kruisen.

 

aan een verlaten kust kan je elk wild verhaal kwijt

niemand betrapt jouw dromen op een weeffout

op jouw hoede voor de inteelt van het eigen gelijk

verwelkom je de overzeese invloed


        (uit ‘Lanzarote’ van Wim Vandeleene)

Er zit een opmerkelijke eenheid in de bundel, wat toch bijzonder is voor een groep dichters. Misschien moet een verklaring worden gezocht in de correctie en bijsturing van elkaars werk. Met uitzondering van Reinout Verbeke staan de gedichten van de respectieve dichters kriskras door elkaar. Dat levert spanning en variatie op. Op die manier wordt ook het idee van een verzamelbundel wat opgebroken. Sommige poëtica’s leunen dicht tegen elkaar aan. Dat idee wordt nog verscherpt doordat vele dichters hier de hoofdletters en de interpuncties hebben afgezworen. En opmerkelijk: het zijn de vrouwen die het meest nadrukkelijk andere paden opzoeken.

Bezieler van Obsidiaan is Edward Hoornaert, de man van de nauwkeurige observatie. Zijn poëzie is knap verwoord met vaak sterke slotverzen (“geen grens meer trekken tussen binnenshuis / en buitenshuis, een plek zoeken die niemand ooit bezat”). Het is een genot om bijvoorbeeld het eiland Ometepe op te zoeken en dan de tekst ernaast te leggen. Dit soort dubbele ervaring zorgt echt wel voor een meerwaarde. Hij zoekt ook obscure uithoeken op, want “Eilanden van klein kaliber // verwelkomen ons als gasten van goeden huize.

De poëtica van Steven Van Der Heyden leunt daar wel bij aan. Zijn minutieus opgebouwde gedichten zijn wat klassieker van opbouw en plechtiger, maar worden altijd gekenmerkt door een rijk taalvermogen.

voor de wal luisteren zeehonden op banken

naar eilander taal die zingt over oude dromen

zorgvuldig bewaard onder eeuwenoude zadeldaken

van een dorp met streken


(Uit ‘Schiermonnikoog’)

Met onder meer een gedicht over Nelson Mandela op Robbeneiland of over de leprakolonie Spinalonga (“Gekooid kunnen we niets dan luisteren / naar wat aflandige wind brengt”) bouwt hij tevens een brug naar maatschappelijke toestanden; nog een extra dimensie dus.

De gedichten van Reinout Verbeke zijn wat cryptischer. Dit is een dichter die het mysterie omarmt en zich niet toevallig vastbijt in het begin der tijden (zie de gedichten ‘Gondwana’, ‘Avalonië’ of ‘Pangea’)

Pangea

//

We gingen aan de vloedlijn liggen

en zogen de oceaan leeg

//

Het laken schoof langzaam weg

en we zagen: het dal liep dieper

de vlakte waarop we waren

uitgekeken bleek een top

//

Wie we een eiland hadden genoemd

zit nu aan onze voeten, komt rechtop

en raakt onze bovenarm aan

//

we delen voedsel en worden warm

We delen vuur en vinden de route

die viervoeters al hadden platgetreden

Geert Viaene schrijft fraaie beeldende gedichten, filmisch zelfs. Hij verbreedt het speelveld ook mooi naar de klimaatproblematiek:

de oceaanwoestijnen breiden almaar

verder uit, we verliezen grip, krijgen

//

helder in beeld het spatten van verkleurde

berenpoten in zwarte blubbersneeuw

Teloorgang is een beetje een rode draad in deze sterke poëzie.

Wim Vandeleene is de scherpslijper van het juiste woord, wat tot heel fraaie gedichten leidt.

aan de kaap houdt permafrost gasbellen vast, als oude adem

onder de spiegel dreigt een blauwe gletsjertong

//

schaarse weelde trekt rendieren aan

fjorden snijden ons eiland in rafels

Hij is ook niet te benauwd om eilanden te laten ontstaan: “waar platen botsen, werpt een vulkaan zich op / met onderaards gegrom, stoom, puin / het rode braaksel van aardse ingewanden / tot een eiland aan het licht komt. In de slotakkoorden van zijn gedichten laat hij ook al eens een kritische noot toe. Zo mondt ‘Dubai’ uit in “zelfbestuivers en renteniers van de grote getallen / in het midden van hun speelveld staan ze te blinken”.

Zoals eerder aangehaald wijken de vrouwen in het gezelschap vormelijk af van de patronen door de anderen uitgetekend. Zo zorgt Ann Van Dessel voor geslaagde vormexperimenten Vooral het beeldgedicht ‘Ei’ springt eruit. Zij vult het begrip eiland in met een ruimere interpretatie en dat mag. ‘Eiland van smaragd’ is een zeer geslaagde vrije omzetting van een gedicht van Sharon McErlane:

tot een eiland opgroeit onder

je voeten. leg je ziel in het land

en teken met een stok je zending

in de bedding uit. ga dan.

Tenslotte moeten we het stellen met slechts twee gedichten van Tania Verhelst, maar alleen al het lange en schitterende ‘Penelope’ is de aanschaf van de bundel waard. Het is speels, wijs en pijnlijk tegelijk en die speelsheid vindt een vormelijke pendant in de doorlopende versregels en enjambementen over de strofen heen:

(…) weet je / wat ik soms denk odysseus dat jij nooit bent weggeweest dat je jarenlang / in de achtertuin van kalypso hebt gebivakkeerd –  kalypso mijn god jij zei / dat het // aan haar lag dat zij je niet liet gaan dat was het toppunt jij hebt troje / verslaan en alle wereldzeeën // overwonnen maar je was weerloos tegenover die ene vrouw die jou niet liet gaan”.

Ondanks de verschillen is het knappe aan deze bundel toch de eenheid. Dit is een collectief dat elkaar goed gevonden heeft en dat ook op papier onderstreept met een kwalitatief sterke bundel. De Vlaamse poëzie leeft wel degelijk. Het belang van Uitgeverij P hierin kan niet worden onderschat, dat mag ook wel eens worden gezegd.

 

© Daniël Franck 


Veelvoud van een eiland - Dichterscollectief Obsidiaan, Uitgeverij P, 2024, ISBN 978-94-64757-57-6)


De Obsidiaan-dichters van 'Veelvoud van een eiland' bij de voorstelling
van de bundel op 5/2/2025 in de boekhandel De Reyghere in Brugge.
Vlnr Geert Viaene, Steven Van Der Heyden, Wim Vandeleene, Ann
Van Dessel, Reinout Verbeke, Edward Hoornaert en Tania Verhelst


Veelvoud van een eiland bij Uitgeverij P.

Veelvoud van een eiland op Roer.me

Dichterscollectief Obsidiaan 

Veelvoud van een eiland – De voorstelling

maandag 3 maart 2025

tijdmachine der terreur - Bo Vanluchene

tijdmachine der terreur


de tijdmachine werkt het best
na zonsondergang & levenslang

aangedreven door een geheugen op bodemloze
steunzolen & te veel om te verzinnen

ogen dicht.
stap binnen.

zap naar de beperkte bestemmingen
van de machine. je kent de intieme

haltes langs de lijn van je bestaan. slecht gevallen
stiltes, visgraten van ruzies klem in de keel,

je volgt je innerlijke kind langs gemiste
bochten, knalt tegen een afvallige

muur met de glimlach van een matras. op dit uur
tijdreizen naar de toekomst betekent landen 

in moeras, waar je vrienden in
vijanden veranderen met een draai 

van je tong. in de horrorkamer van je brein
hang je in de touwen & heb je die zelf in handen

je reist naar de ochtend, de gedachtentrein
ontspoort aan de troostende wijsvinger van

daglicht. je hoeft maar zo sterk als gras te zijn
om op te staan wanneer je in de berm ligt


© Bo Vanluchene
 

Uit de bijzondere groepsbundel 'De ogen van de Uil' die op 21/3 in Deinze en op 29/3/2025 in Boortmeerbeek wordt voorgesteld.

Meer info via dit Digther-Bericht.

****
Bo Vanluchene (1988) is dichter, publisher, recensent en ex-columnist bij Het Nieuwsblad. Bo hoopt met poëzie wakker te maken, te blijven en te worden. 
 







zondag 2 maart 2025

Hoog tijd - Astrid Arns

Hoog tijd

‘s Avonds brengt mijn lijf me als een hond weer thuis
In bed wacht ik op Hypnos, een papaver in zijn haar,
hij strijkt met een tak over mijn ogen. 

Een vogel werpt een schaduw donker als granaat
en uur na uur kijk ik onwillig naar mijn doden.
Zij gunnen mij geen Godenslaap, grommend van genot,
laten mij geen afscheid nemen van gedane zaken. 

Ik wil gewichtloos wentelen tussen hemel en aarde,
zonder geldingsdrang happen naar adem.
De krop in mijn keel is van steen.

© Astrid Arns
 

Uit de bijzondere groepsbundel 'De ogen van de Uil' die op 21/3 in Deinze en op 29/3/2025 in Boortmeerbeek wordt voorgesteld.

Meer info via dit Digther-Bericht.

****

Astrid Arns (1960) is dichter en organisator van poëzieavonden in Gent. Ze begeleidt ook leesgroepen. Astrid hoopt met haar gedichten de zoektocht naar de ander scherp in beeld te brengen. 







zaterdag 1 maart 2025

Huidwisseling - Elise Vos

Huidwisseling

laat ons op strooptocht gaan 
door bossen van bolsterpijn 
naar een uur aan de rand van de wereld 

we zullen met onze kromme staarten zwaaien 
dansen op kreupele poten 
als een roedel oude wolven 

bang zijn we al lang niet meer 
voor waar het donker begint 
wij zijn geen kind van onze ouders meer 

onderweg zullen we lachen naar vergrendelde luiken 
van huizen die niet meer weten of ze moeten bidden 
op hun ijzeren knieën of weglopen op hun houten staken 

ze zijn bang voor het dier op straat 
blind voor de duivel in de hoek van de kamer 
vergeten door de schaduwen heen te kijken 

terwijl we spreken met de kat op het kruispunt 
springen we over instortende luchtkastelen 
om elkaar te vinden in de afgrond voor onze voeten 

voor de zekerheid gaan we slapen 
met onze schoenen aan

© Elise Vos
 

Uit de bijzondere groepsbundel 'De ogen van de Uil' die op 21/3 in Deinze en op 29/3/2025 in Boortmeerbeek wordt voorgesteld.

Meer info via dit Digther-Bericht.


Elise Vos (1984) debuteerde in 2024 met Bolster en publiceert regelmatig in literaire tijdschriften. Ze zoekt naar schoonheid in duisternis en vindt die vaak op onverwachte plekken.







vrijdag 28 februari 2025

Genese - Jana Arns

Genese

uit het hout van haar hersenstam
heeft ze een bed gesneden.

Met een hoofdeinde in wolken,
een matras om stuntmannen op te vangen,

mist ze toch de trein
die spoort op alfa-golven.

Ze staat in schuld.
Met tuimelvensters als ogen

vallen steeds vaker haar doden binnen.
Zij dromen evenmin.

De nacht maakt obees
terwijl ze hongert naar slaap

als de mug naar haar bloed.
Ze gunt haar een arm boven het laken,

spant prikkeldraad rond de oren,
blesseert zich aan de naald van de wekker.


© Jana Arns
 

Uit de bijzondere groepsbundel 'De ogen van de Uil' die op 21/3 in Deinze en op 29/3/2025 in Boortmeerbeek wordt voorgesteld.

Meer info via dit Digther-Bericht.

****

Jana Arns (1983) is dichter en schrijfdocent. In een vorig leven was ze muzikant. Ze won o.m. de Prijs Letterkunde Oost-Vlaanderen en is momenteel stadsdichter van Deinze. Jana hoopt vooral op goede nachten. 







donderdag 27 februari 2025

Ann Van Dessel - rosse grutto

rosse grutto


hij vliegt 
in één ruk drieduizend vijfhonderd zestig kilometer 
over zee, van zijn geboortegrond in Alaska naar Tasmanië.

dat de kou je op de vlucht jaagt en tot bewegen drijft,
houdt steek. maar hij blijft elf dagen in de lucht,
rust niet, eet niet, slaapt niet.

ik herhaal: slaapt niet. ziet amper bleek. 
hij voert zijn stunt uit met non-stop vleugelslag,
verliest geen hoogte, wel zowat de helft
van zijn lichaamsgewicht. beweert de krant. wedden

dat hij flink fraudeert en iets voorbij de Aleoeten
doodleuk neerstrijkt op een zeeschip, zich gratis vol
kreeft vreet, op het dek de vleugels in de nek vouwt
en zich al slapend naar Australië laat varen? waarom?

om de pluim voor het langst wakker blijven ter wereld
in de eigen staart te kunnen steken. want nooit zag ik
een rosse grutto in de wachtzaal van de slaapkliniek.

of hij liegt
voor de faam. of hij verdient een gedicht op naam.


© Ann Van Dessel


Uit de bijzondere groepsbundel 'De ogen van de Uil' die op 21/3 in Deinze en op 29/3/2025 in Boortmeerbeek wordt voorgesteld.

Meer info via dit Digther-Bericht.


Ann Van Dessel (1961) is dichter en schrijfdocent aan de SchrijversAcademie in Antwerpen. Zij wil poëzie van het voetstuk halen en terug aan de mensen geven. Want poëzie is van iedereen. En iedereen is poëzie. 







De ogen van de Uil - bundelvoorstelling

 De ogen van de uil

Op 21 maart 2025 wordt de bijzondere groepsbundel “De ogen van de uil” een eerste keer voorgesteld bij “Arsène” Weba in Deinze! In de bundel – een uitgave van Uitgeverij P – brengen vijf dichters Jana Arns, Astrid Arns, Bo Vanluchene, Ann Van Dessel en Elise Vos hun ‘slapeloze gedichten’ samen. De diverse gedichten evoceren het thema insomnia en aanverwante slaapproblematieken. Het is niet meteen duidelijk of de dichters in evengrote mate letterlijk te kampen hebben met hun onderwerp... Maar dat zullen de gedichten zelf ook wel uitwijzen.

Een tweede voorstelling van de bundel gaat door in Bedking , op alweer zo’n prachtige bed-locatie, op 29 maart 2025 om 19u30 in Boortmeerbeek.

Reserveren kan gratis via email aan Jana Arns dit adres.

Vanaf vandaag publiceert de Schaal van Digther dagelijks 1 gedicht van de “vijf slapelozen”.

Vandaag het eerste gedicht: Rosse Grutto van Ann Van Dessel

(P.R.)


Cover:   Rein Vanvinckenroye