woensdag 13 juli 2016

De contouren van het verstrijken - tentoonstelling Roland Jooris - Bib Harelbeke

In het animorijke huis van de literatuur dat de Bib van Harelbeke al jaren is, loopt
momenteel de tentoonstelling “De contouren van het verstrijken”, met liefde gebouwd rond het literair oeuvre van de dichter Roland Jooris. In Harelbeke was curator-bibliothecaris Jan Van Herreweghe geheel terecht van mening dat een eerbetoon voor Roland Jooris die op 22 juli e.k. tachtig wordt, en van wie recent bij Querido de mooie bundel ‘Bladgrond’ verscheen, niet zonder een tentoonstelling kon.

Van 13 uitzonderlijke kunstenaars die gelinkt worden aan een tekst (essay of gedicht) van Roland Jooris wordt werk getoond. Het gaat om werk van Raphaël Buedts, Luc Claus, Amedée Cortier, Raoul De Keyser, Karel Dierickx, Luc Drieghe, Noël Drieghe, René Heyvaert, Guy Leclercq, Eugène Leroy, Roger Raveel, Etienne van Doorslaer en Dan Van Severen. Het geheel biedt een bijzonder rijke inkijk in de poëtische wereld van de dichter Roland Jooris.

Naar aanleiding van de tentoonstelling publiceert de Bibliotheek Harelbeke tevens de bibliofiele uitgave Roland Jooris - ut pictura poesis. Deze publicatie bevat 10 gedichten van Jooris die werden geselecteerd door Jan Van Herreweghe en die enigszins aansluiten bij de tentoonstelling. De oplage bedraagt 100 ex. Alle exemplaren zijn gesigneerd door Roland Jooris.

Digther publiceert graag de integrale tekst die Digther-redacteur Alain Delmotte op 9/7/2016 in Harelbeke uitsprak bij de opening van de tentoonstelling. Als aanrader na te lezen in dit bericht: Voorbeeldige volharding.

De tentoonstelling loopt van 9/7/2016 tot 27/8/2016 en is toegankelijk tijdens de openingsuren van de biblioteek.
Bib Harelbeke, Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke
Meer info over de tentoonstelling.
Bladgrond bij Querido.


Geen opmerkingen: