woensdag 24 september 2014

Boekvoorstelling - Vorm & Visie - Renaat Ramon

Het wordt voorwaar een druk en rijkgevuld poëtisch najaar! Boek- en bundelvoorstellingen alom. De nieuwe Nolens, de nieuwe De Neef, de nieuwe Dangre, een roman
van Peter Holvoet-Hanssen... Nog een boek waarvan we zeker zijn dat we het hier straks met meer dan wat gewone aandacht (én egards) zullen begroeten is zeker ook Vorm & Visie, het nieuwe boek van multi-tasker Renaat Ramon. Dichter, essayist, plastisch kunstenaar en sneeuwsculpteur Renaat Ramon is al sinds eeuwig en een dag één van de grote referentiepunten als het over concrete en visuele poëzie in Vlaanderen en Nederland gaat. Vorm & Visie verschijnt één dezer dagen bij uitgeverij Poëziecentrum en wordt er aldaar voorgesteld op zaterdag 27/9/2014. Professor Dirk De Geest (KULeuven) leidt in. Achteraf uiteraard - en niet eens obligaat - receptie! Wél reserveren vooraf. Samen met de voorstelling van het boek loopt nog tot en met 17 oktober 2014 in het Poëziecentrum een minitentoonstelling waarin uiteenlopende voorbeelden worden gepresenteerd.

Poëziecentrum: "Dit is het eerste naslagwerk dat dit specifieke domein van onze poëzie in zijn totaliteit behandelt, van de rederijker Matthijs de Castelein tot de recentste realisaties. Nog nooit werd het hele verhaal verteld, nooit eerder werd het genre zo uitvoerig zowel literatuurhistorisch als maatschappelijk gecontextualiseerd. Het boek is een documentaire geschiedenis waarbij gekozen werd voor de meest representatieve uitingen die op een toegankelijke, essayistische wijze gecommentarieerd worden".

Renaat Ramon op zijn thuissite over het boek: "Dit is het eerste werk dat in 342 p. een rijk geïllustreerd overzicht geeft van de boeiende geschiedenis van de concrete en visuele poëzie in Nederland en Vlaanderen, vanaf de rederijkers via o.m. Paul van Ostaijen, Theo van Doesburg en Paul de Vree tot heden".

Praktisch
Vorm & Visie. Geschiedenis van de concrete en visuele poëzie in Nederland en Vlaanderen van Renaat Ramon
Datum: zaterdag 27 september 2014, 16u
Locatie: Poëziecentrum vzw, Vrijdagmarkt 36, B-9000 Gent
Programma:
Verwelkoming door Carl de Strycker, directeur Poëziecentrum
Voorstelling Vorm & Visie door Prof. Dr. Dirk de Geest
Film en optreden door Helen White
Panelgesprek o.l.v. Prof De Geest met protagonisten van de visuele poëzie
Receptie

Toegang: gratis. Gelieve te reserveren door een mail te sturen naar sara.rouges@poeziecentrum.be, of telefonisch: 0032(0)9 225 22 25
Speciaal voor deze uitgave heeft Renaat Ramon ook een grafiekdruk gemaakt van het werk Alfaversum, in 50 exemplaren genummerd en gesigneerd (42 x 42 cm). Een collectors item dat samen met het boek verkrijgbaar is voor het luttele bedrag van 75 €.

Meer info: Poëziecentrum en Renaat Ramon


Geen opmerkingen: